Een nieuwe Kanarie

canarie.gif  Ik ben geen gedreven kanarie fokker, al mijn kanaries verblijven in één grote volière buiten in de tuin zowel in de zomer als in de winter. En ik kan je verzekeren dat ze zich heel prettig voelen in de winter, vooral als er wat sneeuw valt. Natuurlijk moet je zorgen dat ze genoeg te eten en te drinken hebben en dat ze 's nachts kunnen schuilen tegen de wind. Een drinkbakje met een elektrische verwarming lost het probleem drinken op. Ik maakt geen selecties zoals gebruikelijk bij kwekers. Als ze op elkaar vallen is het mij goed het resultaat zie ik later wel. Ieder jaar heb ik zo ongeveer 5 tot 10 jonge vogels en dat is ruim voldoende om de populatie op peil te houden. Op de duur worden ze allemaal dezelfde kleur maar dat geeft niet.
Afgelopen jaar hoorde ik plotseling een vreemde kanarie fluiten, uit volle borst! zodat het echt opviel. En ja hoor! hoog in de boom voor de volière een pracht van blauwe Kanarie vloot dat het een lust was. Natuurlijk om indruk te maken op de popjes binnen. Waarschijnlijk ergens ontsnapt. Na elk concert dook hij naar beneden en hing aan het gaas om te kijken of hij al succes had. En vloog weer gefrustreerd terug omdat hij er niet bij kon.
Na een paar dagen heb ik maar een val gezet en hem na een checkup bij de popjes gelaten die hij zo graag wilde. Het is zeker dat hij de vader is van diverse vogels die nu rondvliegen. Het is niet de eerste keer dat ontsnapte kanaries aan komen vliegen, vermoedelijk werkt het gefluit van de andere vogels aantrekkelijk. Maar ondanks dat kanaries best tegen het Nederlandse klimaat kunnen, overleven ze het toch niet zonder de hulp van mensen, ze kunnen geen eten vinden en de eksters en kraaien pakken ze. Een tip! om vechtpartijen te voorkomen zorg er altijd voor dat er meer dan 2 man kanaries in de volière zijn. En koop zo af en toe wat nieuwe kanaries om verder inteelt te voorkomen.

© , 29-9-99 14:43:09, PdB. All rights reserved