Costa Rica Trip

San Jose, Irazu, Orosi, | Orchid farm, | Corobici, Guanacaste, | Monteverde, Tilarian, Quetzal, | Puntarenas, Tortuga, | Britt coffee, | Meredia, Sarapiqui, | Poas |

** Click Images to enlarge **

In oppervlak (51.060 Km2) en inwoners is Costa-Rica, op een na, de kleinste van de Centraal Amerikaanse Republieken, het is echter groot in democratie en heeft de hoogste levensstandaard, een constante populatie groei en een goed sociaal systeem. Een groot gedeelte van het land bestaat uit een hoog plateau de Meseta Central, met een goede regenval en een bodem rijk aan vulkaan as, voorziet het in de behoeften van driekwart van de bevolking. Van het noord west tot zuid oost is het land onderbroken door drie bergruggen. In het noorden vijf dreigende vulkanen: Rincón de la Visja, Irazú, Barba, Turrialba, and Poás, waarvan men beweert dat het op een na de grootste krater ter wereld heeft. Uitgestrekte bossen bekleden het laagland tot aan de Caribbean kustlijn, terwijl een kleiner droger savanna de Pacific coast versiert, door de kartelingen en baaien bereikt de totale kustlengte 1013 Km. Costa Rica loopt voorop en is een leider in Latijns Amerika voor behoud van natuur en administratie van National Parks en Nature Reserves. Op dit moment meer dan 15% van het nationaal gebied is beschermd, zowel droog tropisch als cloud forrest gebied. Inclusief grote jacht gebieden nodig voor de grote roofdieren, de Quetzal en andere bijzondere vogels en amfibieën aanwezig in diverse Gouvernement en privé wildlife sanctuaries.

Wij verbleven in hotel San Jose Palacio en onze toeroperator is Panorama tours. Om te beginnen gaan we eerst wat rondkijken in San Jose en bezoeken het National Museum en de Metropolitan Cathedral, beide zijn zeer interessant.

Vulcan Irazu Vulcan IrazuDe volgende dag gaan we naar de werkende vulkaan Irazu. De tocht gaat over de Ochomogo heuvel met rondom koffie plantages. Onderweg stoppen we bij Chartago voor een bezoek aan de Basilica our Lady of the Angeles. De Irazu krater op een hoogte van 3432 meter is een zeer indrukwekkende verzameling van diverse kraters waarvan sommige een klein beetje rook produceren maar het uitzicht op deze hoogte is fantastisch. Doe het rustig aan bij het beklimmen van de berg want op deze hoogte ben je zo buiten adem. Terug gaan we door de Orosi vallei, een heel mooi bijzonder groen gebied.

Valley We hebben gepland om naar Puntarenas te gaan om een boottocht te maken, maar het weer was zo stormachtig dat het werd afgelast. Als een goed alternatief zijn we naar een Orchid farm gegaan, geen commerciële kwekerij maar een hobby van een gepensioneerd persoon. Een zeer grote tuin en alle bomen waren bedekt met bloeiende orchideeën in diverse kleuren en soorten. De hoofdkleuren waren wit en paars en die waren gebruikt om allerlei nieuwe soorten en kleuren te kweken.Iguana We gaan naar Corobici in het Guanacaste district ons te bekwamen in het wild water varen op de Corobici river. Nog nooit eerder gedaan! We kregen een 6 persoon boot, zwemvesten en helmen op, en daar gingen we de rivier af door het oerwoud, onderweg door en over het water werden we gedag gezegd door een flinke hoeveelheid leguanen apen en andere amfibieën. Ondanks dat we het nooit eerder gedaan hadden was het een leuke trip soms door doodse stilte en dan weer donderend geluid van het water. Kletsnat maar veilig kwamen we op het laagste punt waar de bus stond te wachten om ons verder te brengen naar Monteverde. Onderweg naar Monteverde hebben we nog een privé dierentuintje bezocht waar een aantal gewonde wilde boskatten en zieke vogels verbleven op een niet zo erg beste manier.

Monteverde betekend 'groene bergen', en ligt hoog in het Tilaran gebergte 184 Km noordwest van San Jose. Het is in 1940 oorspronkelijk opgezet door vijf Costa Rican families die daarmee het roze en oppervlakkige leven ontvluchten van de goud mijnen in het dichtbij gelegen plaatsje Guacimal. In 1951 kwam ook er ook een groep Amerikaanse Quakers die met de hulp van hun Costa Rican buren de gemeenschap heeft opgezet zoals die vandaag bestaat. Aan het eind van de weg, in the mist van Monteverde, ligt het Monteverde Cloud Forest Preserve, een 26.000 acre reserve administrated by the Tropical Science Center. Hier leven meer dan een miljard verschillende planten, dieren, insecten, amfibies en meer dan 400 soorten vogels. Het is een van weinige plaatsen in Centraal Amerika waar de legendarische Quetzal nog voorkomt. In het woud zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet en de entree is zodanig gelimiteerd dat er nooit meer dan 100 mensen in het woud zijn. Als je dit oerwoud binnengaat en alles is alleen maar groen wat je ziet, kijk dan nog eens opnieuw en met wat geduld zie je miljoenen superbe kleine beestjes zoals je nog nooit gezien hebt. Wandel langzaam en stil langs de paden en je zal verbaast zijn van de perfectie van deze magische plaats, de tropical cloud forest!
Na afloop van de wandeling bezoek je de Kolibrie galerij waar een aantal suikerwater bakken hangen waarmee ze deze aardige vogeltjes verwennen. Tientallen tegelijk komen op een afstand van ongeveer 50cm voor je ogen stilstaan in de lucht. En bezoek de vlinder tuin en wandel door de botanische tuinen en de kassen of in de enorme afgeschermde tuin voor de vlinders. Alle vlinders zijn onder handbereik en het is ook mogelijk om elke fase van hun ontstaan te observeren. Er wordt door deskundigen duidelijke uitleg gegeven. Er is zo veel dat maar een klein deel genoemd kan worden.

Tortuga Island Op weg terug naar San Jose stoppen we in Puntarenas voor de boottrip naar het eiland Tortuga. Het weer is nu uitstekend dus het gaat nu wel door. Het eilandje Tortuga is toeristisch maar wondermooi, witte zand stranden omzoomd door wuivende palmbomen en heel veel leguanen die op het strand wandelen een mooie zee maar het water is niet helder genoeg om te snorkelen. Op het strand onder de palmbomen wordt een uitstekende lunch geserveerd.

Terug in San Jose nemen we deel aan de Britt coffee tour, een toeristische attractie van Britt, de koffie producent, ze nemen je mee in de koffievelden en vertellen op een komische manier de historie van het ontstaan van Koffie. De bewerkingen het branden etc waarna je verschillende soorten koffie kan proeven, waar je recht van overeind gaat staan tot slootwater en natuurlijk proberen ze wat te verkopen.

Onze volgende trip gaat over de Meredia hooglanden en de centrale vallei naar de Sarapiqui rivier voor een heel lange boot trip. De Sarapiqui is een lange rivier door beschermd oerwoud waar je veel verschillende vogels, leguanen, alligators en apen tegenkomt.

Onze laatste trip is naar de Poas vulkaan op 2700 meter. Zeer indrukwekkend. Boven op de top waar constant een bijtende rook uit komt wachten totdat de wind de rook even weg waait en je een blik gegund wordt in de enorme krater met bubbelend heet water. De geur van zwavel is zo sterk dat je er niet lang kan verblijven.

back to top

© , 20-11-02 14:21:44, PdeB. All rights reserved