Egypte Trip

Cairo, Gizeh, Cheops, Cheferen, Mykerinos, Sfinx, Sakara, Memphis, Apis bull, Djozer, Imhotep, Amenhotep | Tutankhamen, Egyptian Museum, Citadel, Oude Farao's, Roman Empire, Mohammed Ali | Luxor, Thebes, Ramses II, Amon, Karnak, Nefertiti, Feluca, Tutankhamen, Seti I, Ramses I, Hatshepsoet, Theban, Aknenaten, Tutmosis III, Memnon, Amenophis III | Aswan, Esna, Chnoen tempel, Ptolemy VI, Edfu, Horus, Ptolemy XIII, Seth, Kom Ombo, Sobek, Hathor | Sunt, Syene, Elephantine, Kitchener, Ark des verbonds, Amenophis III, Aboe Simbel, Psammetichus II, Geziret Nabatat, Ramses II, Nefertari, Ra-Harakhty, Ptah, Hathor | Philae, Osires, Seth |


** Click Images to enlarge **

Sfinx Wij verbleven in hotel Mövenpick in Caïro (excellent), en gebruikten het als basis voor onze bezoeken aan de piramiden van Gizeh. Het Gizeh district begint ten westen van Roda eiland en eindigt 18 km verder bij de grote piramiden. De meest interessante objecten vind je aan de Nijl zijde en ten westen van de Pyramid Rd. Namelijk de Piramiden van Cheops, Cheferen and Mykerinus. Het was geen obsessie of angst voor de dood wat de oude Egyptenaren er toe bracht om deze ongelooflijke grote Mausoleums te bouwen; het was hun geloof in een eeuwig leven en hun verlangen om een te zijn met de Kosmos. Een Farao is een zoon van god en de enige ontvanger van ka (levens kracht), die uitgaat van de goden. De Farao, van zijn kant, geleid deze kracht weer naar zijn volk, zodoende werd hij in leven en dood vereert als een god. De grote piramide Cheops is de oudste te Gizeh en de grootste in Egypte, hij was 146.5 meter hoog toen hij gebouwd werd, omstreeks 2600 BC. Djozer , met een totale inhoud van ongeveer 2.470.000 kubieke meter en bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen stenen. Ondanks dat er eigenlijk niets te zien is binnen in de piramide, is het toch een hele ervaring om zo'n oud monument van eens van binnen te beklimmen, al is het een beetje claustrofobies. De piramide van Cheferen zuidwest van Cheops, is ongeveer even groot als Cheops. Hij lijkt groter dan Cheops, maar dat komt omdat hij op hoger niveau gebouwd is en omdat zijn piek nog steeds bedekt is met de originele kalkstenen bedekking. Oorspronkelijk zijn alle piramiden geheel bedekt geweest met kalkstenen. Het merendeel van deze bedekking is echter verdwenen omdat het door de jaren gebruikt is als bouwmateriaal voor de stad Caïro. Mykerinus met een hoogte van 62 meter is de kleinste van de drie en behoorlijk beschadigd doordat in de 16e eeuw een of andere gekke kalief het in zijn hoofd haalde dat alle piramides moesten worden gesloopt. Het bijgeloof en de legenden betreffende de Sfinx als antiquiteit rijzen de pan uit, en het aantal mysteries rond de reeds lang vergeten betekenis zijn bijna even intrigerend als de aanblik van de Sfinx zelf. Het is min of meer een feit dat het originele beeld in lang vervlogen tijd een leeuw was en heel wat groter dan de huidige Sfinx. Door wie en wanneer dit beeld gemaakt is, is niet bekend.
Onderweg naar Sakara passeer je de plaats Mit Rahina (Memphis), eens de glorieuze en belangrijkste hoofdstad van de Oude Farao's van Egypte, waarvan heden ten dagen bijna niets meer van is terug te vinden. Eeuwen lang werd het land telkens overstroomt door de Nijl en bedekt met een laag vruchtbare modder, die gecultiveerd werd door de landbouwers waardoor al de oude gebouwen en monumenten in de loop van de tijd zijn ondergeploegd. Er rest ons nog maar een paar dingen van de grootsheid van de stad Memphis: in werkelijkheid is het bijna niet mogelijk je een voorstelling te maken als je het kleine museum met wat beelden in de tuin er omheen ziet. Het museum bevat een kolosaal kalkstenen beeld van Ramses II en in de tuin een acht ton albasten sfinx, een sarcofaag van Amenhotep en de enorme albasten tafels die gebruikt werden voor het balsemen van de Apis stieren waarna ze werden bijgezet in het Serapeum te Sakara.
Gedurende de Oude Farao's periode was Sakara de necropolis van de glorieuze hoofstad Memphis. Overleden Farao's, hun familieleden en betekenisvolle dieren werden met veel ceremonie overgebracht van Memphis om te worden bijgezet in een van de vele tempels, piramides of tombes van Sakara.
De stappen Piramide van Djozer, in de 27e eeuw BC gebouwd door Imhotep de hoofd architect van de Farao, was in die tijd waarschijnlijk het grootste stenen bouwwerk ooit ter wereld gebouwd. De piramide van Djozer domineert het gehele Djozer complex wat 544 bij 277 meter groot is. Het was vroeger een magnifiek bastion perfect ommuurd met een kalkstenen wal met diverse misleidende ingangen. Terug naar Caïro, veel tour operators hebben een bezoek aan een van de vele tapijt fabrieken op hun programma staan, hier werken heel jonge kinderen, het beste protest is ga niet naar binnen.

Nefertite Het Egyptian Museum ook wel genoemd Museum of Egyptian Antiquities is werkelijk uniek en mag je absoluut niet missen. Het is zelfs aan te bevelen eerst het museum te bezoeken, om wat meer op te steken over de oude Egyptische historie, alvorens je begint aan het bezoeken van oudheden. Meer dan 100,000 overblijfselen en antiquiteiten uit alle periodes van de oude Egyptische historie zijn hier tentoongesteld. Het museum barst uit zijn voegen en is ook zeker geen modern museum zoals wij gewend zijn. De tentoonstelling is in chronologische volgorde van de oude Farao's tot en met het Romeinse rijk. Als je voor elk tentoongesteld onderdeel een minuut gebruikt dan ben je negen maanden bezig om alles te bekijken. Zonder overdrijving winnen de gevonden schatten van de Nieuwe Farao Tutankhamen, die maar negen jaar regeerde in de 14e eeuw BC, het van alles wat tentoongesteld is. Tutankhamen's in slechte staat verkerende gemummificeerde lichaam, de buitenste van de drie mummie kisten en de grote stenen sarcofaag is alles wat in the tombe is achtergebleven. De rest van zijn begrafenis schatten ongeveer 1700 stuks zijn verdeeld en tentoongesteld over 12 ruimtes op de 1e verdieping van het museum.
De Citadel is een spectaculair middeleeuws fort van muren met kantelen en torens gebouwd hoog op een heuvel en de verblijfplaats van de heersers gedurende 700 jaar. Heden bestaat het complex uit drie moskeen en vier musea. De Mohammed Ali of Albasten moskee is een bezoek zeker waard, schoenen uit en ga op je rug liggen in het midden van moskee om het plafond te bekijken.

Luxor Wij gaan met de nacht trein naar Luxor - (Thebes), en hebben een slaapcoupe gereserveerd met diner en ontbijt. Om 8,00 uur komen we aan in Luxor brengen onze koffers naar het hotel en gaan meteen door naar het tempel complex. Luxor is een 4000-jaar oude plaats en een van de wereld grootste open lucht musea, je gaat hier terug in de tijd naar de glorieuze farao's. Tijdens het hoogtepunt van Thebes glorie en rijkdom van 1570 tot 1090 BC, resideerden hier de Nieuwe Farao's. De stad had toen ongeveer een miljoen inwoners en de bouw activiteit was geweldig. Probeer niet uit te zoeken wie wat en wanneer iets gebouwd heeft, je raakt al gauw in de mist omdat bijna elke Farao zijn stempel gezet heeft op de monumenten van Thebes. Voor de entree van de Luxor tempel staat de enorme eerste pylon, ongeveer 24 meter hoog, en daarvoor staan de kolossale beelden van Ramses II en de roze granieten obelisk. Origineel waren er twee obelisken, een is gestolen door de Fransen en staat nu op de Place de la Concorde in Paris.
Het Amun tempel terrein is het centrum van een groter terrein met diverse tempels welke samen het enorme Karnak complex vertegenwoordigen. In vroeger tijden heette het Ipet-Isut of de beste plaats. In Karnak werd gebouwd, toegevoegd, afgebroken, opnieuw opgebouwd, uitgebreid en versiert gedurende een periode van ongeveer 1500 jaren. De grootste toevoegingen aan het complex zijn gebouwd door de Farao's van de 18e tot de 20e dynastie tussen 1570 en 1090 BC. Je moet Karnak op zijn minst twee keer bezoeken om de grootheid en voortreffelijkheid tot je te laten doordringen. Een tweede bezoek in de avond tijdens de sound & light show maakt het beeld van Karnak compleet. Het zeer mooie kleine museum van Luxor, een cadeautje van de Fransen, heeft een kleine maar zeer goed gekozen collectie relict uit de Theban tempels en necropolis, de meest interessante tentoonstelling is van Akhenaten op de 2e verdieping, 283 zandstenen blokken gevonden bij de 9e pylon van de Karnak tempel. De reliëfs tonen de Farao en zijn koningin, Nefertiti, offerende aan Aten. Als je nog wat tijd over hebt maakt eens een rondrit per paard en wagen (beter bekend als hantour of calesh) of maak een trip met een Feluca op de Nijl.
Valley of the Kings De west bank van Luxor was de necropolis van het oude Thebes. Luisterrijke begrafenis tempels werden gebouwd op de vlakten, waar de illusie van de farao's onsterfelijkheid werd vereeuwigd door plichtsgetrouwe priesters, terwijl het lichaam van de Farao met zijn rijkdommen was bijgezet in de mooi gedecoreerde geheime tombes uitgehouwen in de heuvels. De ver overgewaardeerde beroemde tombe van Tutankhamen is de een toeristische trekpleister in the Valley of the Kings. Tutankhamen tombe is niet groot of indrukwekkend en vertoond al de tekenen van een haastig opgezette en wat onverschillige begrafenis. Maar de buitengewone hoeveelheid rijkdommen in deze bescheiden tombe, gebouwd voor een kind-Farao, geven je wel een idee van de immense hoeveelheid rijkdommen die moeten zijn meegegeven in de andere enorm grote en veel indrukwekkender tombes zoals van de machtige Seti I of Ramses II. Maar de mummie van Tutankhamen ligt nog in het graf terwijl de andere leeg zijn. Tutankhamen De graf tempel van Koningin Hatshepsoet oprijzend uit de woestijn vlakte in een serie van diverse terrassen, ligt prachtig ingepast tegen de uiteen wijkende kalk stenen rotsen van de oostelijke Theban bergen, alsof de natuur zelf dit buitengewone monument gebouwd heeft. Gedeeltelijk uitgehouwen uit de rotsen en gedeeltelijk vrijstaand is dit één van de mooiste monumenten uit het oude Egypte. Helaas zijn door de eeuwen heen nogal wat vandalen bezig geweest. Zo verwijderde Aknenaten alle referenties naar de god Amon; en de eerste Christenen, die het gebruikten als klooster, beschadigden alle heidense afbeeldingen. De ergste vernielingen werden aangebracht, uit pure nijd, door Tutmosis III de opvolger van Hatshepsoet. Doordat hij 20 jaar moest wachten voordat hij in aanmerking kwam voor de troon kreeg hij zo'n hekel aan Hatshepsoet dat hij binnen twee weken na haar dood overal, waar het tegenkwam, haar naam of beeltenis vernietigde of bedekte.
De twee massieven beelden bekend onder de naam de kolossen van Memnon zijn alles wat er nog rest van de tempel van de hedonistische Amenophis III. De kolossen waren gedurende de Greco-Roman tijd de grootste toeristische attractie in Egypte omdat the Grieken geloofden dat het beelden waren van de legendarische Memnon een koning van Ethiopië en zoon van de dageraad-goddess Eos.

Esna Met de bus gaan we naar Aswan. Onderweg stoppen we bij het kleine maar heel mooie, Grieks-Romeinse Chnoen tempel te Esna. Opgedragen aan Chnoen de rams-hoofd schepper-god die de mensen fascineerde met zijn pottenbakkers wiel. Ptolemy IV is met de bouw van deze tempel begonnen over de ruines van eerdere tempels. Opgegraven uit het slip dat eeuwenlang geregeld aanspoelde bij de overstromingen van de Nijl, ligt het nu 9 meter beneden het moderne straat niveau.
De volgende stop is Edfu. De grootste en de meest compleet bewaarde Farao tempel, alhoewel gebouwd door de Grieken, in Egypte, is de buitengewone tempel van Hores Het gebouw domineert de gehele westelijke zijde van het rivier stadje, 53 km ten zuiden van Esna. De bouw van dit grote complex begon onder Ptolemy III Euergetes Iin 273 BC en was ongeveer 200 jaar later afgerond gedurende de regering van Ptolemy XIII (de vader van Cleopatra) in de 1e eeuw BC. Opgedragen aan Hores, de valken-hoofd zoon van Osiris, die wraak nam op zijn vaders moordenaar door zijn oom Seth dood te slaan. De tempel is gebouwd op de plaats waar volgens de legende het dodelijk gevecht tussen de twee goden plaatsvond.
Philae Na de Hores tempel bezoeken we de tempel van Kom Ombo, 60 km ten zuiden van Edfu. Kom Ombo of, om precies te zijn, de dubbel tempel van Sobek en Haroeris staat op een voorgebergte bij een bocht in de Nijl, waarin de oude tijden de belangrijke krokodillen op de rivier oever lagen te koesteren in de zon. Ten zuiden van de hoofd tempel staat een Romeinse kapel van Hathor gewijd aan de vrouw van Hores die wordt gebruikt voor het bewaren van een grote collectie gemummificeerde Krokodillen.


Abu Simbal In Aswan zijn alle hotel vol en worden we ondergebracht in hotel Tut Amon. niet zo goed! Het ligt midden in de woestijn maar het heeft een mooi zwembad. In de oude tijden het gebied rond Aswan was bekend als Sunt; de Ptolemaische stad Syene ten zuidwesten van de huidige stad; en de Copt noemden deze plaats Souan, wat betekent handel, Waarvan de Arabieren maakten Aswan. De hoofdstad en het tempel gebied van Sunt lagen eigenlijk op het zuidelijke gedeelte van een eiland genaamd Yebu, wat betekent olifant, wat door de Grieken werd veranderd in Elephantine Island. Je moet met een Feluca naar het eiland Elephantine gaan want dit is werkelijk een bijzonder leuke trip over de Nijl. De zuidzijde van het eiland is vol overblijfselen van de oude stad. Hier zijn ook ruines te vinden van een Joodse tempel die origineel gebouwd was in de oude Salomo stijl. Men veronderstelt dat hier eens de "Ark des verbonds" is verborgen is geweest voordat deze ergens in Ethiopië is zoekgeraakt. Een oude Nijl waterstand meter is hier weer in gebruik genomen, deze stamt nog uit de oude Farao tijd en heeft inscripties en cartouches uit de regering van Amenophis III en Psammetichus II.
Een ander eiland Geziret Nabatat of Kitchener eiland is een van de meest verrukkelijke plaatsen in Aswan. Het was eens gegeven aan Lord Kitchener in 1890 toen hij consul-generaal was in Egypte. Zich overgevend aan zijn passie voor mooie bloemen heeft hij het gehele eiland veranderd in een botanische tuin. Zeilen tussen de grootse rotsen en feeërieke landschap is een waar genot.
We gaan per vliegtuig naar Abu Simbel opgedragen aan Ramses II en Nefertari. De Abu Simbel tempels waren gedoemd om voor altijd te worden verzwolgen door het rijzende water en modder van het Nasser meer. Het behoud, 280 km ten zuiden van Aswan staat te boek als de grootste reddingsaktie van UNESCO. De grote tempel van Ramses II was gewijd aan de goden Ra-Harakhty, Amun en Ptah en, natuurlijk aan de goddelijke Farao zelf; terwijl een kleiner tempel van Hathor was gewijd aan koe-hoofd goddess van liefde, gebouwd ter ere van Ranses favoriete vrouw, Nefertari.

Op het eiland Philae staan ook een aantal tempels die gered zijn van het rijzende water. In 1960 toen de nieuwe dam bijna gereed was, werd duidelijk dat eiland met alles wat erop stond zou worden verzwolgen door het water. Het gehele massieven tempel complex werd steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op het nieuwe eiland Plilae. Het was op Philae, gedurende haar zoektocht naar resten van Osiris, die was vermoord door haar broer Seth, dat Isis hier haar man's hart vond; vandaar dat het eiland haar meest belangrijke gebied werd. Het volgen van haar cultus was zo verbreid en sterk dat zij nog steeds vereerd werd lang nadat het Christelijke geloof zijn intrede had gedaan.
Een bezoek aan de oude en de nieuwe Aswan dam staat altijd op het programma. De dam heeft het goed mogelijk gemaakt om de water huishouding distribueren maar heeft de oude situatie dusdanig verstoord dat na een aantal jaren sommige oude tempels en beelden uiteen zullen vallen tot zand. In vroeger dagen spoelde de Nijl regelmatig de mineralen uit het gesteente, maar nu beginnen deze langzaam aan te kristalliseren en de stenen vallen uiteen.
Een bijzonder mooie en interessante trip die jammer genoeg, door het lokale terrorisme, op deze manier niet meer mogelijk is.

back to top

© , 30-9-99 12:59:40, PdeB. All rights reserved