Guatemala Trip

Antiqua, | Panajachel, | Chichicastenango, | San Francisco El Alto, | Quezaltenango, | Atitlan, Santiago de Atitlan, | Tikal, | Guatemala City, |

** Click Images to enlarge **

Guatemala ligt tussen Mexico in het noorden El Salvador in het zuiden en Honduras in het zuid oosten. Ten oosten van Guatemala ligt het omstreden gebied Belize, wat door Guatemala wordt opgeeist. De bergen lopen van Mexico naar beneden door het zuidelijke gedeelte van het land. In dit gebied woont het merendeel van de oorspronkelijke bevolking wat ongeveer 60% van de gehele bevolking van Guatemala is. De bergen ontbreken enigzins rond Guatemala City en Antiqua, waardoor daar een wat hogere temparatuur heerst. Ver in het noorden en oosten ligt het enorme gebied Petén, Guatemalan's grens. Het bestaat uit een wildernis van moerassen, hardhout bossen, heuvels valeien en rivieren. Dit pioniers land moet nog bijna geheel ontwikkeld worden. Vergeleken met het zuiden van Guatemala, is Peten erg dun bevolkt. Verspeid in het gebied van Peten liggen diverse fabelachtige ruïnes van de reeds lang geleden verdwenen Mayas. Hun verdwijning is tot op vandaag nog steeds een raadsel.

Indian woman at market De meeste rondreizen starten in Guatemala city we verbleven hier in hotel Cortijo Reforma en kozen voor Clark tours als operator onze gids was een lokale correspondent van de New York Times en bijzonder goed geinformeerd. Als eerste bezoeken we Antiqua op ongeveer 45 mins van de stad. Een van Guatemalan's juweeltjes van Colonial architecture, beschermd door de overheid, maar beschadigd door diverse aardbevingen. Het meest interressant is het San Antonio Aquas Calientas paleis, diverse zeer oude kerken inclusief de ruïnes van de Solala kerk. De oude binnenstad met de vele markten en blijf eens stil staan bij de publieke was plaatsen waar de Indiaantjes hun kleren komen wassen, dat is echt stone washing!

Atitlan lake Onze volgende bestemming is Panajachel hotel Tzanjuyu, waar we een paar nachten zullen blijven. Hotel Tzanjuyu ligt aan de rand van het Atitlan meer met een prachtig uitzicht op de Taliman, Atitlan en San Pedro vulkanen. Het hotel ligt heel rustig en heeft een prachtige tuin. 's Middags hebben we geprobeerd te zwemmen in het meer maar door gebrek aan zuurstof op deze hoogte moesten we het snel opgeven. Heel leuk is het om vroeg in de morgen te kijken hoe al de Indiaantjes uit diverse richtingen over het meer in hun kano's aan komen varen volgeladen met spullen waarmee ze naar de markt gaan. De Indianen zijn erg kleine heel vriendelijke mensen die zeer kleurrijk gekleed gaan.

Sacrifice before Church Vandaag daan we naar Chichicastenango a typisch Indiaans dorpje gebouwd rond de 400 jaar oude Dominicaanse Santo Thomas kerk. We hadden veel geluk want er was juist een processie aan de gang. Een soort vreemd uitgedoste medicijnman stond te dansen op het plein voor de kerk met in zijn handen een totem vol met brandend vuurwerk. Een massa Indianen er omheen waren aan het offeren kippen, bloemen, likeur en nog veel meer. Heel veel vuurtjes en rook op en rond de trappen van de kerk van al de offeranden en vuurwerk. Het is niet te geloven dat dit is in werkelijkheid een Katholieke kerk. Binnenin de kerk duizenden brandende kaarsen en stampvol biddende Indianen. Binnen mocht je niet fotograferen buiten was het geen probleem. Chicicastenango heeft een prachtige markt waar je heel mooie souvenirs kunt kopen. Het is normaal om af te dingen dus doe het dan ook. Americanen vergeten het vaak of zeggen het toch al goedkoop genoeg. Maar in dat geval is de lol voor de verkoper er ook af.

De volgende bestemming is San Francisco El Alto, een klein Indiaans dorpje wat buiten de toeristische route ligt. We bezoeken het voor de lokale Vrijdag markt. Het eerste moment nadat je gedropped bent op de markt sta je met open mond glazig te kijken naar al die kleurige mensen die zittend op de grond proberen iets te verkopen of te ruilen, eieren, varkentjes, hondjes, kippen, aardappelen en nog veel meer. Langzaam aan loop je tussen al die mensen en pas op! voor dat je er erg in hebt ben je eigenaar geworden van een jong hondje of varkentje. We hebben geprobeerd koffie te drinken in een lokaal restaurantje, een ervaring apart, we kregen koffie maar ze hadden maar èèn kopje dus moesten we om de beurt drinken.

De volgende stop is Quetzaltenango de tweede stad van de Republiek. Vlak bij liggen de lokale handwerk steden Momostenango and Totonicepan. In de stad Quetzaltenango struikel je over de Indianen met allerlei soorten handwerk.

Vandaag maken we een boottocht over het Atitlan meer naar Santiago de Atitlan een mooi Indiaans dorpje aan de voet van de Taliman vulkaan. De markt hier is toeristisch want deze plaats is opgenomen in de Amerikaanse toeristen route.

Maya temples at Tikal Terug in Guatemala City willen we nog graag een bezoek brengen aan Tikal een van de vele Mayan juwelen in de Peten wildernis. Tikal is het meest bekend om zijn enorme fascineerende tempels en architectuur. Na wat anti muggen olie gekocht te hebben vertrekken we in een heel oude gammele Dakota zonder instrumenten richting Tikal. Tikal is fascinerend, imponerend en ongelooflijk al die piramides Waarom? Hoe? niemand weet het, en waarom zijn deze piramides in sommige opzichten gelijk aan de piramides in Egypte? Hoe konden ze rots zo glad uithouwen als was het een snee brood?

Terug in Guatemala city bezoeken we Popal Vuh Archeology and Ethnology Museum, en proberen antwoord te krijgen op onze vragen betreffende Tikal maar echt antwoord krijgen we niet, op de meeste vragen hebben de archeologen maar een simpel antwoord (religie etc etc.) Als je vast blijf houden aan dit idee, zal in het jaar 4000 als Archeologen de ruïnes van NewYork blootleggen en ze vinden het Vrijheids beeld, verklaren: 2000 geleden vereerden ze de god van het vuur!
Wat je ook echt moet bezoeken is het Minerva park met de grote relief kaart van Guatemala een zeer oude kerk Cerrito Del Carmen gebouwd op een heuvel in een park en natuurlijk ook het Palacio Nacional met exotische tuinen, muurschilderingen en de State Reception Hall die gebruikt wordt bij officiele gelegenheden.

Gedurende ons bezoek in 1982 het was absoluut veilig om te reizen door Guatemala, maar er waren al signalen dat moeilijkheden op komst waren, een klein gedeelte van de bevolking schatrijk en de rest extreem arm en uitgebuit kan niet goed gaan. Vooral niet als het arme gedeelte de oorspronkelijke bewoners zijn.

back to top

© 30-9-99 13:06:52, PdeB. All rights reserved