Overzicht Kenya Game Drive

Algemene informatie| Nairobi, Carnivore rest.,Nairobi NP,Animal Orphanage| Bomas of Kenya,Amboseli National Park | Tsavo west National Park | Mombasa,Fort Jesus,beach | Tsavo east National park | Masai Mara Game Reserve | Lake Nakuru National Park | Samburu Buffalo Springs Shabo | Lake Bogoria National reserve | Lake Baringo | Mount Kenya National Park

** Click Images to enlarge **

Kenya ligt aan de oostkant van het werelddeel Africa. De evenaar of equator loopt dwars door het land, hierdoor denken de meeste mensen dat het er oncomfortabel heet is. Niets is minder waar! doordat Kenya gemiddeld vrij hoog ligt heeft dit wonder mooie land een bijzonder prettig klimaat. Aan de kust van de blauwe Indische oceaan liggen prachtige stranden waar altijd een verkoelende wind staat. Voor de meer actieve toeristen kun je uitstekend bergklimmen over de Mount Kenya en andere berggebieden. Maar de grootste attractie is toch wel het unieke wildleven in dit land. Het Gouvernement of Kenya doet zijn uiterste best deze gebieden met wild te beschermen en te bewaren. Afgebakende gebieden vele duizenden vierkante Km in omvang zijn toegewezen aan de wilde dieren. Zgn. Game parks en reserves, waar je de grootste variëteit ter wereld kunt observeren. Op plaatsen met verschillende klimatologische omstandigheden zodat alle dieren groot en klein een veilig thuis geboden wordt.

Nairobi Wij bezochten Kenya diverse malen. Ik zal proberen om onze ervaringen zoveel als mogelijk te combineren. Nairobi betekent (De plaats van koel water) in de Masai taal. De stad is gebouwd op een plateau, 1660 meter boven de zeespiegel en 140 Km ten zuiden van de evenaar. Oorspronkelijk in 1899 gebouwd als spoorweg station is het nu de hoofdstad van het land. Nairobi is een heel moderne stad met vele hoge gebouwen. De eerste keer hier logeerden we in New Stanley Hotel, bekend om zijn Thorn Tree, en terras rond een grote Acacia boom. In vroeger dagen werd de boom gebruikt door jagers om berichten achter te laten. Vandaag wordt het gebruikt door de toeristen. Andere Hotels waar we zijn geweest Nairobi Safari Club en Nairobi intercontinental. In de meeste gevallen wordt de eerste Game drive gehouden in het Nairobi National Park heel dicht bij de stad met een lunch in het Carnivoor Restaurant. In dit restaurant serveren ze vlees van alle soorten dieren, je moet sterke tanden hebben want het is reuze taai. Maar het restaurant is heel mooi. Nairobi National Park, 117 vierkante Km, is uniek. Nergens ter wereld vind je zo veel wilde dieren zo dicht bij een grote stad. De ingang is op 10 Km vanaf de stad. Uitgezonderd de olifant zijn alle bekende oost Afrikaanse savana dieren hier te vinden. De Animal Orphanage is dicht bij de ingang van het park. Het is gebouwd in 1960 van geld door Nederlandse schoolkinderen ingezameld. De bedoeling was een hospitaal voor dieren maar op dit moment is het meer een dierentuin.

10 each young Lions De Bomas of Kenya, opgericht in 1975, is een cultureel centrum. Het ligt op ongeveer 1 Km van de intree van het Animal Orphanage. Er worden verschillende aspecten van culturele leven, vaardigheden, muziek en dans getoond. De Bomas Harambee Dancers treden er dagelijks op binnen of buiten. Tevens zijn voorbeelden van diverse traditionele dorpjes en levens stijlen te bewonderen. Amboseli National Park, 392 vierkante Km, ligt in het Masai gebied aan de voet van de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Heyena Het noord westelijke gedeelte van Amboseli is een groot meestal droog zout meer, Alleen na zeer hevige regenval bevat het wat water. Een groot moeras gebied gevoed door smeltwater van de Kilimanjaro is speciaal in het droge seizoen een aantrekkelijk gebied voor dieren en vogels. Wij overnachten hier in de Amboseli Lodge en gebruiken het een tijdje als basis voor diverse game drives. De meeste van deze Lodges in het midden van nergens zijn behoorlijk luxe en voorzien zelf hun elektriciteit, warm en koud water enz.


Pregnant Elephant Tsavo west National Park, 8399 vierkante Km, is een heel groot gebied bekend door de grote Elephante populatie. Een groot gedeelte van het park bestaat uit gras en struikgewas savanne, in het noorden boven de Tsavo river wordt het wat bergachtiger. Hier vind je ook de Mzima springs Een groot basin vol kristal helder water waarin wat Hippo's en Crocodile's leven. De Mzima springs voorzien Mombasa van drinkwater. Het is toegestaan om hier wat rond te lopen maar voorzichtigheid blijft geboden speciaal aan de waterkant. Andere interessante plaatsen zijn de lava stromen Chyulu Hills en Chaimu Vulcan, hier vind je veel Rock Badgers. Wij verblijven in Ngulia lodge een uitstekende plaats boven op een klif en met uitzicht op 2 water poelen. Al wil je de gehele nacht dieren blijven kijken ze blijven je van koffie voorzien.


Mombasa Mombasa ligt op een eiland van 13 vierkante Km en is een mix-up van African, Arabic, European en Asiatic culturen. De oude stad rond Fort Jesus is interessant. Fort Jesus is gebouwd in de 16e eeuw door de Portugezen en was een strategisch punt ter bescherming van de haven tegen British en Arabic aanvallen. In het noorden en zuiden van Mombasa liggen prachtige witte stranden. Wij verbleven in hotel White Sands een echt strand hotel met een prachtige tuin en heerlijke plaatsen onder palmbomen. Als je wilt zwemmen in de zee moet je wel eerst 2 Km uit de kust net achter de koraal banken, daar is het water niet te heet en juist diep genoeg om te zwemmen tussen de prachtige koraalvissen. Na een tijd vredige safari, voelt de drukke strandgewoel een beetje als een flop

Wilde beest Tsavo East National Park, 12.500 vierkante Km. Het grootste gedeelte van het park is gesloten voor publiek, maar het niet gesloten gedeelte 4000 vierkante Km is groot genoeg. Voor het grootste gedeelte bestaat het uit vlak grasland of struik gewas. De Elephants and bosbrand hebben alle Acacia bomen vernietigd. Langs de Voi river en aan de voet van de Mudanda Rock komen zeer veel verschillende dieren voor. Wij verbleven in de Voi Safari Lodge een pracht lodge met een goed uitzicht op de savanne en een water poel. Rond de lodge bivakkeert een grote familie Baboons, let goed op, voor je het weet hebben ze je camera, hoed of wat anders gestolen. En dat geven ze echt niet terug. In de tuin is ook een familie Rock Badgers nadrukkelijk aanwezig die altijd net de stoel die jij wilt gebruiken in beslag neemt.Giraffe Masai Mara Game Reserve, 1680 vierkante km, is verdeelt in 2 gedeelten, een inner reserve en een outer reserve, In de outer reserve mogen de Masai met hun kuddes komen maar in de inner reserve niet. Voor het grootste gedeelte bestaat het golvend grasland. Langs de rivieren vind je wat bebossing. Alle keren dat wij in Masai Mara waren hebben we overnacht in de Mara Sopa Lodge. De lodge is gebouwd aan de voet van een heuvel en van een afstand lijkt het net een Kikuju village, ronde hutten met daken van gras. Binnen zijn ze echt comfortabel, lekkere stoelen een douche een open haard en natuurlijk goede bedden. De eerste keer dat we daar waren escorteerde een gewapende Masai krijger ons telkens naar het huisje. In de avond en nacht lopen de Hyena's en Jackals pal langs je deur. Bij latere bezoeken was de Masai krijger gekleed als een Europeaan. Weg romantiek! Masai Mara is heel goede omgeving voor game drive, soms ontmoet je heel veel Leeuwen en kun je zelfs de jacht en de aanval van de Leeuwen observeren. Een andere keer zie duizenden Gnoe en Zebra's en lopen er heel veel Olifanten rond. En als je geen geluk hebt zie je niets of als het regent ben je constant bezig de auto uit de modder te duwen. Maar of het nu regent of niet vuil word je toch. Als je de kans krijgt een Masai dorpje te bezoeken, twijfel niet maar doe het. Het is een heel aparte ervaring.

Flamingo at Lake Nakura Lake Nakuru National Park, 230 vierkante km, Lake Nakuru een zout/soda meer is een van de meest bekende vogel verzamelplaatsen van de wereld, speciaal door het grote aantal Flamingo's wat hier komt. De eerste keer dat wij hier waren was het meer helemaal roze van het enorme aantal Flamingo's. Dichter bij de waterkant zie je dat er ook groepen Pelicans tussen zitten. Op de oever vind je verschillende soorten Water bocks, Giraffes, Impala's, Wratdogs en natuurlijk Baboons. De laatste keer dat wij hier waren was het gehele meer opgedroogd, een troosteloze zoutvlakte, en geen vogel meer te bekennen. Inmiddels heb ik gehoord dat de natuur zich weer hersteld heeft. Alle keren hebben we overnacht in Lake Nakura Lodge kleine huisjes rond een mooie tuin. De kwaliteit van deze lodge is enorm achteruit gegaan, vuil en geen werkende AC. En 's avonds als entertainment (pop songs) wat niet erg past in deze omgeving.

Landscape Samburo In het noorden boven Isiole in de buurt van Ewaso Nyiro rivier liggen drie national reserves Samburu Nat. reserve 225 vierkante km, Buffalo Springs 339 vierkant km en Shaba Nat. reserve. Het gebied bestaat hoofdzakelijk uit struikgewas savanne onderbroken door heuvels. Tegen het eind van het droge seizoen trekken veel dieren van de savanne naar de rivier. In dit gebied komt de Net Giraffe, Grevy's Zebra en Generouks voor. Het is een bijzonder mooi gebied met mooie bossen langs de rivier oever. Wij verbleven hier in de Sarova Shaba Lodge pal aan de oever van de rivier.


Hot springs Bogoria Lake Bogoria National reserve, 107 vierkante km, is een klein zout/soda meer in de great rift valley met een zeer indruk wekkende omgeving, de oostelijke wand rijst steil omhoog tot 800 meters. Rond het meer een stuk of wat geisers spuiten stoom en water tot een hoogte van 2 meter. Ondanks dat het meer gevuld met heet water zitten er duizenden Flamingo's opzoek naar eten. De beste weg voor een bezoek aan dit meer is via het kleine dorpje Maji ya Moto dan heb je een fantastisch overzicht over het gehele meer. Op de oevers zijn veel dieren te observeren en als je geluk hebt zie je ook de rare Big Koodoo.

Sunset over lake Baringo Lake Baringo is een zoet water meer. Hier zie je niet zoveel vogels als bij de zout water meren. Bij Lake Baringo zie je meer kleinere vogels afkomstig uit Ethiopia. We overnachten hier in Lake Baringo Club, een bijzonder mooie lodge met een heel mooie tuin en een zwembad. 's Avonds komen de Hippo's uit het water om te grazen in de tuin van de lodge. Breng een bezoek aan de Lake Masai en koop er wat souvenirs. Als je 's avonds naar buiten gaat gebruik dan wel anti Mosquito oil om je te beschermen.


Mountain lodge Mount Kenya National Park, 715 vierkante km, aan de voet van de Mount Kenya op 2195 meters. Hoog in de enorme takken van oude bomen hebben ze een aantal kamers met balkons gebouwd en onderling met elkaar verbonden middels trappen en corridors. Al de balkons hebben uitzicht op een grote water poel tussen de bomen. Er is een tunnel ondergronds die naar een bunker leidt, vlak bij de water poel. Op het dak is een groot terras met uitzicht over de bomen. Deze lodge heet Mountain Lodge, alles kraakt, piept en beweegt maar het is een uitstekende plaats voor het observeren van allerlei dieren. Elephants, Buffalo's, Warthogs en nog veel meer dieren komen samen bij de poel om te drinken of voor mineralen. 's Nachts maakt het personeel je wakker als er wat bijzonders te zien is ...Klop klop op je deur--Rhino! De Green Long Tailed Monkey's rond de lodge zijn heel erg brutaal, Let goed op dat ze niet in je kamer komen want je bed zit in mum van tijd onder de vlooien.

Night view from balcony Mountain lodge Kentimere Club dicht bij Limuru tussen koffie en thee plantages is normaal the plaats waar je afscheid neemt van je chauffeur/gids en voor het overhandigen van de tip voor goede service. Het is ook de plaats waar je van een goede lunch kunt genieten.back to top

© HotDog Professional 5, 30-9-99 13:15:35, PdeB. All rights reserved