Mexico Trip

Mexico, Lago de Texoco, Teotihuacán, Chichimec, Toltecs, Tenochtitlán, Aztecs, Azcapotzalco, Huizilopochtli, Tlacopan, Huejotzingo, Cuauthemoc, Moctezuma | Zócalo, Plaza de la Constituión, Palacio Nacional, Quetzalcoatl, Templo Mayor, Metropolitan Cathedral, Coyolxauhqui, Guadelope, Tepéyac | Topotzolan, Museo Nacional de Arte Virrenial, Tula, Tiahuizcalpantecuhtli, Topiltzin, Tezatlipoco, Toltec, Quetzalcoatle, Moctezuma | Cuernavaca, Taxo, Jose de la Borde, William Spratling | Teatro de la Guidao, Juan O'Gorman, Xochimilco | Plaza de las tres Culturas, Tlatelolco, Cuauhtemoc | Theotihuacán | Teotenango, Matlazinca | Chapultepec, Museo Nacional de Historica, Museo Nacional de Antropology |

** Click Images to enlarge **

Mural of Rivera Ongeveer 12,000 jaar geleden leefden er al mensen en dieren langs de oevers van het meer Lago de Texoco dat toen bijna de gehele vallei van Mexico bedekte. Vanaf 7500 BC verminderde de water toevoer en werd het moeilijker om alleen van de jacht en visserij in leven te blijven. De bewoners gingen langzaam over naar landbouw en ontwikkelden technieken als Chinampas, een soort drijvende tuinen zoals je nog kunt vinden in Xochimilco aan de zuidelijke grens van Mexico City. Rond ongeveer 200 BC ontstonden diverse los van elkaar staande boeren dorpjes rond het meer Lago de Texoco. Maar al snel werd de invloed van de Teotihuacan regio, een snel groeiende stad 25 km noordoost van het meer, hoe langer hoe groter. Na eeuwen de hoofdstad te zijn geweest van het Teotihuacan rijk, kwam hieraan in de 7e eeuw een einde. Het macht vacuüm werd opgevuld door een Chichimec stam, afkomstig uit Tula, bekend als de Toltecs. In de 13e eeuw stortte ook het Tula rijk in en bleven er weer alleen maar losse stadstaten over die elkaar de macht betwisten over de vallei. Het waren de Aztecs een andere Chichimec stam uit het noorden die uiteindelijk aan de macht kwam.
Ergens tussen 1325 and 1345. De Aztecs, rond zwerfend langs de moeras randen van het meer, vonden een plaats voor hun stad Tenochtitlán, op een eiland vlakbij de westelijke oever. Deze plaats werd gekozen in overeenstemming met de legende, dat ze daar een arend zagen, staande op een cactus met een slang in zijn snavel- dit was het teken waarin zij geloofden, dus zij stopten hun omzwervingen en bouwden daar een stad. Ongeveer 1370 de Aztecs werden hoe langer hoe meer bedreven als mercenaries om land te winnen als uitbreiding voor het koninkrijk van Azcapotzalco op de westelijke oever van het meer. Uiteindelijk werden de Aztecs zo groot en sterk dat zij in opstand kwamen tegen Azcapotzalco. Ongeveer in 1427 werden zij de grootste macht in de vallei. Tegelijkertijd vonden de Aztecs zichzelf steeds belangrijker worden als uitverkoren volk van vraatzuchtige god Huizilopochtli. In het midden van de 15e eeuw gingen zij een alliantie aan met de oever staten Texcoco en Tlacopan, en gaven leiding aan de zgn. "Flowery Wars" tegen Tlaxcala en Huejotzingo, in het oosten van de vallei. De bedoeling van deze oorlog was om een geregelde toevoer te verzekeren van gevangenen, benodigd om aan Huizilopochtli constante behoefte aan menselijke offers te voldoen. Zodat de zon iedere dag zal blijven opkomen en ter voorkoming van overstroming en hongersnood. In één geval tijdens 1847, werden minstens 20,000 gevangenen geofferd in 4 dagen tijd tot meerdere glorie van Tenochtitlán gerestaureerde tempel.
Dit was de stad waarmee de Spanjaarden werden geconfronteerd in 1519, een stad die toen werd bewoond door ongeveer 200,000 mensen. Totaal verwoest en geplunderd gedurende en na de Spaanse verovering, werd Tenochtitlán herbouwd als een totaal Spaanse stad. De oude Mexicaanse civilisatie, om en nabij 3000 jaar oud, werd vernietigd in een de korte periode van 1519 tot 1521. Een klein groepje indringers verwoeste het Aztec rijk, bracht er een totaal andere religie en degradeerde de lokale bevolking tot tweede rang mensen en slaven.
Atlanten Vanuit deze fatale en dramatische ontmoeting ontstond het moderne Mexico. De meeste Mexicanen zijn mestizo (een mix van Indiaans en Europees Bloed) en afstammelingen van beide culturen. Dat terwijl nu Cuauthemoc de laatste Aztec koning, is de officiële held, Cortés de leider van de Spaanse indringers is een schurk, en de indianen die hem hielpen worden beschouwd als verraders. Vandaag het aantal inwoners van Mexico city en omliggende gebieden is ongeveer 22 miljoen, ongeveer een kwart van de totale bevolking, wat Mexico City maakt tot een van werelds meest overbevolkte en drukste steden. Tevens is Mexico City het centrum van Mexico's industrie, handel, financiën, communicatie en cultuur. De lucht vervuiling door de enorme hoeveelheid auto's en de industrie is verschrikkelijk mede doordat Mexico City wordt ingesloten door bergen die de verversing van de lucht tegenhouden, de hoogte waardoor er automatisch minder zuurstof aanwezig is en door warmere hogere luchtlagen die meestal voorkomen in de koelere periodes. Voor mensen met bronchitis of andere luchtwegen problemen zeker niet aan te bevelen.
Mexico is gedeeltelijk tropisch en mede daardoor heeft het eten en het drinken meer en andere bacteriën als aan waar wij aan gewend zijn. Dus houd je strikt aan de regels om zo veilig als mogelijk te eten en te drinken, maar ondanks dat zal je altijd wat last krijgen van de wraak van Montezuma, een beetje diaree en koorts maar dat is verwaarloosbaar.

Temple of Quetzalcoatl Wij verbleven in hotel Maria Isabel Sheraton een uitstekend hotel recht tegenover het El Angel monument en een goed punt om de stad te verkennen. Het histories middelpunt van Mexico City is Plaza de la Constituión, beter bekend als de Zócalo. Het plein werd in 1520 voor het eerst geplaveid door Cortés met de stenen die hij sloopte van de grootste, mooiste en meest belangrijkste tempels en paleizen van het Aztec rijk. De Zócalo is de plaats voor elke macht die in Mexico aan het bewind is. Aan de oost kant staat het Palacio Nacional, aan de noord kant de Cathedral Metropolitana. De gebouwen aan de zuid zijde zijn van Departemento del Distrito. Juist op de zuidwest hoek van het plein aan de Avenida 16 de Septiembre 82 staat het Gran Hotel Ciudad de Mexico, versiert met vogelkooi achtige liften op en neer gaand tot aan de gebrandschilderde glazen overkapping van de lobby.
Feathered serpent Palacio Nacional huisvest de kantoren van de president van Mexico, het departement van financiën, de nationale archieven, en de bijzonder kleurrijke dramatische muurschilderingen van Rivera die dan ook de belangrijkste attractie zijn van het paleis. De muurschilderingen tonen Rivera's ideeën over de historie van de Mexicaanse beschaving van Quetzalcoatl tot aan de revolutie in 1910.
De Metropolitan Cathedral is gebouwd tussen 1573 en 1813. Al jaren enigszins ontsiert door de steigers benodigd om het gebouw, dat door de zachte grond ernstig aan het verzakken is, weer recht te krijgen. Ondanks dat nog steeds een indrukwekkende cathedraal. Het bestaat uit een middenschip, twee processie schepen aan de kanten en twee kapel-schepen met in totaal 16 druk gedecoreerde kapellen en 27 zwaar verguldde altaren, diverse beelden schilderijen en nog veel meer.
Templo Mayor, de teocalli van de Aztec Tenochtitlán, vernietigd door de Spanjaards in 1520, stond aan de zijkant van de cathedraal en de gebouwen ten noorden en oosten. Archeologen hebben de locatie van Templo Mayor vastgesteld in het begin van de 20e eeuw, maar de beslissing om het op te graven, met de afbraak van diverse koloniale gebouwen op die plaats duurde tot 1978. De beslissing werd genomen toen elektriciteit arbeiders ten noordoosten van de kerk een enorme acht ton zware disk vonden vol graveerwerk over de Aztec godin Coyolxauhqui. Als je op weg bent naar de tempel stop dan eerst even bij de Fountain of óTenochtitlán. Een prachtig koperen model van het oude eiland-stad ligt midden in de vijver met allerlei aanwijzingen naar de oever.
Guadalupe. Volgens de legende, de Maagd van Guadalupe is verschenen aan het keuterboertje Juan Diego met de opdracht een kapel voor haar te bouwen op de heuvel Tepéyac. Ieder jaar gaan vele duizenden pelgrims kruipend de heuvel op om te bidden in deze kapel.

Piramid of the Sun Tepotzolan ligt op ongeveer 35 km noord van Mexico City. In 1960 werd een gedeelte van het Jezuïeten klooster en kerk - inclusief de mooie tuin - omgebouwd tot Museo Nacional de Arte Virrenial vol allerlei kunst, volkskunst, zilveren avondmaal bekers, houtsnijwerk, porselein, meubelen, schilderijen en belangrijke beelden.
Niet zo spectaculair als Teotihuacán, toch is Tula een druk bezochte plaats, het meest bekend om zijn stoere 5 meter-hoge stenen krijger figuren, origineel waren het de pilaren van de tempel Tiahuizcalpantecuhtli (spreek dat eens uit). Er is enige twijfel of Tula werkelijk een belangrijke stad was in 900 tot 1150 AD. Het had tijdens zijn hoogtepunt 30,000 inwoners. Aztec geschiedenis boeken verhalen van een koning genaamd Topiltzin - blanke huid, lang haar en met een zwarte baard - die in de 10e eeuw deze stad gesticht heeft als hoofdstad voor het Toltec volk. Topiltzin was een priester koning gewijd aan de vreedzame, geen menselijke offers eisende slangen god Quetzalcoatle. Na wat vernederende moeilijkheden met Tezatlipoco volgens het verhaal, vertrok deze vernederde leider naar de golf kust en zeilde oostwaarts op een boot van slangen, roepend dat hij eens terug zal keren om zijn troon weer op te eisen. Dit verhaal bracht de Aztec heerser Montezuma behoorlijk in verwarring toen in 1519 Hernan Cortés - blanke huid, lang haar en met een zwarte baard - arriveerde aan the golf kust. En dat nog wel op de dag die de priesters hadden berekend dat Topiltzin terug zou keren. Als Cortés geen baard en lang haar had gehad zouden de Spanjaards waarschijnlijk verslagen zijn en deze cultuur nog bestaan.

Piramid of the Moon Cuernavaca ongeveer 85 km van Mexico City is sinds de koloniale tijd altijd het toevluchtsoord geweest voor inwoners van Mexico City. Cortés zijn imposante in middeleeuwse stijl gebouwde fort ligt in the zuidoost hoek van plaza de Armes. Het twee verdiepingen tellende is gebouwd tussen 1522 and 1532, op de fundamenten van een enorme piramide die hij eerst heeft vernietigd. In de 18e eeuw werd het eerst gebruikt als gevangenis en later door diverse regering instanties als kantoor. Vandaag herbergt het tentoonstellingen van hoogtepunten uit de Mexicaanse cultuur en historie. Zeer interessant zijn de muurschilderingen met scènes van het conquest tot de revolutie in 1910 uitbeeldend de gruwelijkheden, verdrukkingen, het verraad en geweld wat de Mexicaanse historie kenmerkt.
De oude zilver mijn stad Taxco, 180 km zuidoost van Mexico City is een prachtig voorbeeld van koloniaal antiek en één van de meest pittoreske plaatsjes in Mexico. In 1534 ontdekten de Spanjaarden hier enorme hoeveelheden zilver in de grond, die door de prospectors zo snel als mogelijk werd gedolven zodat ze al spoedig Txaco verlieten. Tot dat in 1743, Jose de la Borde per ongeluk een nieuwe zeer rijke bron ontdekte. Hij introduceerde nieuwe technieken voor het afpompen en uitgraven van de mijnen en waarschijnlijk behandelde hij zijn indiaanse arbeiders beter dan die werkten in de koloniale mijnen. De kerk Santa Prisca was zijn cadeau aan Taxco, volgens sommigen een meesterstuk van barokke architectuur maar volgens mij is het een monster. In 1932 was William Spratling de eerste die een zilver winkel opzette maar vandaag zijn er liefst meer dan 300 zilver winkels in Taxco die het mooiste en fijnste zilverwerk ter wereld verkopen.

Folkloric dance Ballet Folclorico Nacional de Mexico, opgericht tot het in stand houden en bewaren van de Mexicaanse folkloristische dansen, debuteerde in 1960 onder leiding van de oprichter Silvia Lozano, in 1977 uitgeroepen als Mexico's officiële folkloristische dans groep, en nu de representant van het Gouvernement of Mexico, thuis zowel als in het buitenland met optredens over de gehele wereld. Als de dansgroep thuis een optreden verzorgt is het zeker aanbevolen hierheen te gaan, Wij zagen en genoten van een optreden in het Teatro de la Guidao.
De University City, twee km zuid van de San Angel, is de hoofd campus van Latijns America's grootste universiteit, en een van Mexico's belangrijkste showstukken van moderne architectuur. De Central Library, is wel de grootste blikvanger van alle moderne gebouwen - 10 verdiepingen hoog, bijna zonder ramen, en rondom bedekt met mozaïeken van Juan O'Gorman.
Op Zondag moet je naar Xochimilco gaan, een voorstad van de "drijvende tuinen" 20 km zuid van Zócalo. Xochimilco op Zondag is het hoogtepunt van alle Mexicaanse sentimenten, Más México no hay.... dit moet je echt meemaken. Meer dan 3000 boten, meestal kleurig versierde trajineras (gondels) voortgeboomt door een man met een lange stok, varen over de kanalen met allerlei Mexicaanse feestvierders, krijsende mariachi bands, fotografen, bloemen stallen, taco bars en grote potten met dampende mais. Het is er overvol met mensen sommige proberend een boot te krijgen andere varend over water en weer andere druk doende jou te overtuigen iets te kopen. Als buitenlander hoef je niet je best te doen een boot te vinden: de bootman vind jou wel!..... Más México no hay!

Plaza de las Tres Culturas, zo genoemd omdat dit plein de fusie tussen pre-Hispanic en Spaanse oorsprong in de moderne Mexicaanse mestizo identiteit symboliseert. De Aztec piramiden van Tlatelolco the 17e eeuwse Spaanse koloniale kerk van Santiago, en het moderne Foreign Affairs building op het plein verbeelden de drie culturen. Spanjaards onder leiding van Cortés versloegen Tlatelolco's Aztec verdedigers, geleid door Cuauhtemoc, in het jaar 1521, een inscriptie over deze veldslag op dit plein vermeld: 'dit was geen overwinning en geen nederlaag. het was de pijnlijke geboorte van het Mezstizo volk wat heden'. Een van de moderne gebouwen Nueve Leon stortte in elkaar tijdens een aardbeving, meer dan 100 families vonden de dood onder het puin, de dagen na de aardbeving sliepen duizenden mensen op de enige veilige plek namelijk de ruines van de piramide Tlatelolco.

Xochimilco Teotihuacan, Als er iets is wat je gezien moet hebben in de omgeving van Mexico City, is het Teotihuacán, zo'n 50 km noordoost van de stad. plaats van de kolossale piramides van de Zon en Maan. Teotihuacán was de grootste stad tijdens de oudheid in Mexico, met mogelijk 200,000 inwoners op zijn hoogtepunt, en mogelijk de hoofdstad van het grootste indiaanse rijk in Mexico. Eigenlijk weten we niets over dit machtige rijk. Al in de verre oudheid waren er allerlei voorzieningen in deze stad en de piramide van de Zon was gebouwd - over een nog oudere piramide - in 150 AD. De meeste andere delen van deze stad zijn gebouwd of opnieuw opgebouwd in het tijdperk 250 tot 600 AD. Op zijn hoogtepunt in de 6e eeuw was het in grote de zesde stad van de wereld. Het is in verval geraakt, geplunderd en in de 7e eeuw zelfs geheel vergeten. Later is de stad herontdekt door de Aztec's die het de naam Teotihuacán gaven. ook de andere namen als Avenue of the Dead etc. zijn door de Aztec's gegeven. Teotihuacán was een pelgrimsoord voor de Aztec royalty, die geloofden dat al de goden zich hier massaal hadden geofferd om de beweging van de Zon op te starten zodat er een begin ontstond van de 'vijfde wereld', voor de Aztecs.

Teotenango, 25 km ten zuiden van Toluca, Bestaat vanuit het westen voor een groot deel uit goed bewaarde ruines op een heuvel, het was een Matlazinca ceremonieel centrum uit de 9e eeuw. De plaats, met diverse piramides, pleinen en een bal spel plaats, en is behoorlijk groot met prachtige uitzichten.

De Bosque de Chapultepec is al zeker 500 jaar Mexico City's grootste park. Het is ongeveer 4 vierkante km groot en men vindt er een meer een dierentuin en diverse eerste klas musea. Op Zondag komen hier duizenden mensen om te relaxen, je moet bedenken dat per inwoner van Mexico City maar 0.6 vierkante centimeter groen beschikbaar is. Museo Nacional de Historica heeft twee verdiepingen en toont de opkomst en val van nieuw Spanje tot aan de Mexicaanse revolutie. De muren op de eerste verdieping zijn prachtig gedecoreerd met schilderingen. Museo Nacional de Antropologyis een van de beste antropologische musea in de wereld met liefst 25 afdelingen, 13 voor Archeologie en 12 voor Etnologie. Voor de entree staat een 167 ton monoliet van Tláloc. Het museum is werkelijk fantastisch en heel erg groot, er is meer te zien dan dat een normaal mens kan verwerken in één dag.

back to top

© HotDog Professional 5, 30-9-99 13:19:42, PdeB. All rights reserved