Trans Sumatra Indonesia

Selat Sunda, Bakauheni, Bandar Lampung | Tanjung Karang, Kereta api | Palembang, Musi | Bangka, Belinku | Lahat, Bukit Barisan | Lubuk Linggau | Sungai Penuh, Barisan Kerinci | Kaya Aro, Gunung Kerinci, Kerinci Seblat | Padang, Minangkabau, Danau Mininjau | Bukit Tinggi, Batusangkar, Battipuh | Ngarai, Kotokadang | Padang Sidempnau, Bonjol, Rimba Panti, Pesantren | Prapat, Sipo Holon, Toba, Tuk Tuk, Butok Bolon, Ambrita | Brastagi, Samatang Purba, Sipiso | Linga | Medan, Bohorok |

** Click Images to enlarge **

Trans Sumatra een nachtmerrie of een geweldige ervaring? Na de voltooiing van de Trans Sumatra snelweg is een tocht van Bakauheni in het uiterste zuiden naar Medan in het noorden zeker een fascinerende reiservaring. Veel hangt af van een zorgvuldige voorbereiding, voldoende tijd en uw incasseringsvermogen tijdens de onvermijdelijke vertragingen en irritaties waar iedereen in Indonesië mee te maken krijgt. Geduld en tolerantie zijn een eerste vereiste en dan heb je zeker een onvergetelijke reis.

Nice pictures We beginnen de reis in Jakarta waar we eerst van een goede nachtrust zullen genieten, waarna we met de bus naar Merak rijden om ons in te schepen op de pont over de Selat Sunda. Tijdens de overtocht zie je in de verte de Krakatau liggen wachten op de volgende uitbarsting. We komen aan in Bakauheni waar we de bus nemen naar Bandar Lampung, de hoofdstad van Lampung. geleidelijk gaat de weg omhoog en hebben we een prachtig uitzicht over de Teluk Lampung daarna daalt de weg weer en zien we Bandar Lampung alwaar we overnachten in hotel Sahid Krakatau.

Railway station Kereta Api De volgende dag reizen we vanaf station Tanjung Karang met de boemeltrein naar Palembang, we krijgen een eigen coupe en bewaking tijdens de reis. Een belevenis eerste klas om langs al die kleine dorpjes te rijden, tijdens de stops kun je uitstappen en wat rondkijken, maar de bewakers houden wel in de gaten dat je niet te ver afdwaalt. Armoedige dorpjes wisselen af met prachtige temidden van een uitbundige natuur. Vanuit onze coupe kun je rest van de trein bezoeken maar andersom is niet toegestaan, dit moet je zeker doen dan weet je hoe bevoorrecht jij reist! . Na 12 uur en ongeveer een kleine 80 stops komen we op het station Kerete api (vuurwagen) te Palembang. Waar we worden afgezet in hotel Swarna Dwipa voor overnachting.

Nice views on route Te Palembang bezoeken we het Museum Belaputra Dewa een Songet weverij en huisnijverheid met schelpen. Daarna maken een boottocht over de rivier Musi, prachtige rumah limas (traditioneel huis) en veel armoedige paalwoningen markeren de rivieroever. De boottocht eindigt bij een Chinese tempel. Een feestelijke lunch wordt geserveerd in Taman Sari. Tijdens ons bezoek waren feestelijkheden aan de gang met zoiets als een kermis, het is een ervaring om de lokale mensen te zien feesten en mee te doen. Mijn lengte 1.87 meter (toch echt niet zo lang) wekt veel verwondering.

Kroepoek manufacturer Vandaag vertrekken we met alleen handbagage naar het vliegveld Talang Betutu voor een vlucht naar Bangka (het voormalige tineiland) Hier komt de eerste proef om de goede gids te testen, we mogen niet mee omdat de gouverneur het vliegtuig nodig heeft! Na een gesprek tussen onze gids en de gouverneur (die maar met een gevolg van 5 personen is) gaat alles toch door, geen plaats was een verzinsel van Merapi. Naar Bangka is maar 30 min. vliegen en dan arriveer je meteen in een tropisch paradijs, met de bus is het toch nog 3 uur voor we bij onze bestemming komen Belingu Rumodong Cottages aan het strand. Idyllische huisjes onder de palmbomen met als vaste bewoners een stuk of wat gekko's.
s'Morgens bezoeken we met lokaal vervoer de pepertuinen, vismarkt en kemplang traditionele thuisfabricage van kroepoek en trassi, de natuur is overweldigend op het eiland. s'Middags gaan we met een bootje naar het kleine eilandje Lamp, om te zwemmen en te zonnen. Een prachtig onbewoond eilandje in de Chinese Zee . s'Avonds na het diner, op het strand, werden we verrast met een optreden door een lokale dansgroep in traditionele kleding.

washings Na de terugvlucht naar Palembang pikken we de bagage op uit Swarna Dwipa en vertrekken we met de bus naar Lahat, Een tocht van ongeveer 215 km voert langs Ananas, Rubber en Palmolie plantages en de beroemde Bukit Tunjuk vingerberg. Diverse malen gestopt voor foto's en eventuele sanitaire behoeften. Lahat is een gemiddeld groot plaatsje, een verkeersknooppunt in de Highway en ligt aan het begin van de heuvels Bukit Barisan. We worden ondergebracht in Hotel Sandrawasi, schoon maar alleen een mandi bak.

colorful pasar Voor we vertrekken naar Lubuk Linggau 158 km bezoeken we eerst een oude Missie school (er werken hier kennissen van onze gids) een hele ervaring voor de kinderen die hun kennis van Engels en Nederlands kunnen spuien, het is leuk te zien dat nog heel wat Nederlands lesmateriaal gebruikt wordt. De tocht voert langs diverse Kampongs meestal gebouwd langs de rivieren die in veel gevallen door wankele hangbruggen worden overspannen. Overal waar mensen wonen zie je vrouwen de was doen in de rivier. In Lubuk Linggau worden we ondergebracht in hotel Transit, schoon maar alleen een mandi bak. s' Middags het stadje?? kampong bekeken.


forest Met de tocht naar Sungai Penuh 306 km zie pas echt wat oerwoud inhoud, gedeeltelijk gaat de tocht door Barisan Kerinci een beschermd gebied. De zgn. Trans Sumatra Highway is hier een smal weggetje geworden omzoomt door begroeide woudreuzen, hoog in de bomen hoor je de apen brullen. Onze chauffeur heeft iets nieuws bedacht, gaan jullie maar lopen dan pik ik je straks wel weer op - een reuze leuk idee, vooral toen bleek dat de chauffeur intussen koffie had gezet. Her en der is plotseling een stukje oerwoud gerooid en wonen er mensen (illegaal) die proberen iets te verbouwen, meestal kaneel. Indien dit zo doorgaat is er snel niets meer van de natuur over, de publieke opinie hier is ook niet zo gunstig, men vindt het maar zonde zoveel ongebruikte ruimte! Je komt door diverse kleine kampongs waar onmiddellijk de gehele bevolking uitloopt om die gekke belanda's te zien, plotseling komt een oud mannetje met anderhalve tand aanlopen en zegt in goed Nederlands (Ik heb een boek over Koning Claus en Prinses Beatrix) dat was even lachen!. In Sungai Penuh worden we ondergebracht in hotel Busana.

under contruction Excursie naar de Kayu Aro een staats theefabriek voert langs Gunung Kerinci een 3800mtr hoge actieve vulkaan. Het is een belevenis te zien hoe de thee geplukt en verwerkt wordt, hierna drink je thee op een heel andere manier. Net beneden de fabriek vind je de uitgebreide Pasar van Kayu Aro een bonte verzameling kleuren van allerlei voedsel en gebruiksvoorwerpen. Met de Bendi naar Pontok Tinggi waar een houten moskee staat die zonder een spijker in elkaar gezet is, hier bevindt zich een enorme trom Bedug voor oproepen tot gebed.
Hierna dalen vanuit het gebergte door het tropisch oerwoud Kerinci Seblat af naar de kust van west Sumatra, naar het gebied van Minangkabau, bekend om zijn matriarchale maatschappij. De tocht gaat weer door een overweldigende omgeving De mooiste gedeelten worden weer wandelend gedaan met als beloning koffie. Na 277 km bereiken we Padang, waar we logeren in het Muara hotel.

Minang girls De Minangkabau blijven de antropologen fascineren door hun matrilineair familiesysteem en de stevige band met de Islam. De gehuwde vrouw blijft traditiegewijs bij haar familie van moederszijde suku-paruik wonen in de grote Rumah Gadang. De man komt van tijd tot tijd bij zijn vrouw op bezoek. Zelf verklaren ze het zo Adat is gebaseerd op syarak en syarak is gebaseerd op de koran. Ik snap het niet? Het museum tanda masuk is een groot adat huis en de moeite waard om te bekijken ook is nog een mooie Chinese tempel. Even buiten Padang vind je nog een heel oude rijstmolen aangedreven door waterkracht, die tijdens ons bezoek in gebruik was.
Hierna voert de reis, 155 km, langs prachtige sawah's weer naar boven naar het Danau Mininjau een prachtig bergmeer omzoomt door steile, 600 meter hoge, met oerwoud bedekte wanden. Dit meer is volgens mij mooier dan het Toba meer en in ieder geval absoluut niet toeristisch. We hebben ons beperkt tot wandelen langs het meer wat niet zo vermoeiend maar wel mooi is. Met een plaatselijke gids nog een waterval op de bergwand bezocht. s'Avonds na het diner in het Pasar Panjang Permai hotel worden we verrast door een lokale Mininjau dansgroep in een fantastische outfit.

Vandaag voert de tocht naar Bukit Tinggi 137km over de weg met 44 bochten Kelok ampe puluh ampe via een omweg naar Pagarruyung met het voormalige oude koninklijk paleis en Batusangkar met fort van der Capellen en oude Rumah Gadang en Batipuh met een oud Surau langs prachtige uitzichten over Paddi velden , ploegende karbauwen en een overweldigende bloemenpracht bereiken we Bukit Tinggi waar we worden ondergebracht in hotel Pusako. Met een echt warm bad, wat een luxe!

for some people its salable Eerst bezoeken we Fort de Kock en de Big Ben Jam Gadang waarna we met een lokale bewoner het Karbouwen gat Ngarai kloof ingaan op zoek naar de vliegende honden een enerverende tocht op Kakki Ajam blote voeten door riviertjes en beddingen tot we ze uiteindelijk gevonden hadden, na een steile klim waren we in Kotagadang een zilverstadje, waarna we met de Bemo en de Bendi weer terugkwamen in Bukit Tinggi. Hier konden we heerlijke pannenkoeken eten (want de rijst komt ondertussen ons neus uit).

Batak house Door naar Padang Sidempuan, 315 km, bij Bonjol passeren we de evenaar wat aanleiding geeft tot een waterballet en een certificaat met als opschrift dat de aarde een omtrek van 40 miljoen km heeft (wel een beetje erg groot). Bonjol was Islamitisch leider en zijn standbeeld, te paard met sabel, siert het stadje. Tot Lubuksikaping stijgt de weg om daarna af te dalen tot een rivierdal met rijstvelden. We passeren heetwaterbronnen bij Rimba Panti waar de aapjes zo tam zijn dat ze uit de hand eten, Het gebied van de Mandailing Batak de met geweld tot de Islam bekeerde Batakkers en de grootse Pesantren islamitisch kostschool waar honderden jongens en meisjes in kleine hutjes huizen (om heropgevoed te worden?) De bevolking en de huizen veranderen langzamerhand, meer kerken ipv. moskeen en de typische batakhuizen domineren nu het landschap.

We vertrekken vroeg voor de tocht naar Prapat 200 km omdat we onderweg veel stops willen maken. Een van de stops is bij Sipo Holon met hete zavelbronnen, vanuit Prapat varen we over het Toba meer naar het eiland Samosir naar het Silingtong hotel te Tuk Tuk.Een mooi hotel met cottages en een juweel van een Orchideeën tuin. De eigenares spreekt vloeiend Nederlands. Je merkt wel dat je in een meer toeristische omgeving terecht bent gekomen. Met de boot naar Butok Bolon waar op een professionele wijze Toba Batak dansen en rituelen worden getoond. De dansen worden opgevoerd in het openlucht museum Mutabolon Simanindo met prachtige Batak huizen. Naar Ambarita de oude stenen rechtbank met executieplaats. Met het busje van het hotel Samosir rondgereden.

Door naar Berastagi hoog in de bergen, eerst naar Samatang Purba longhouse het huis van koning Simalungun met zijn 24 vrouwen een zeer mooi complex daarna naar de Sipiso waterval een vrij toeristische attractie. In Berastagi worden we ondergebracht in hotel Sibayak zeer mooi! Een wandeling door het nabij gelegen park op de Gundaling heuvel is de moeite waard. Het is hier vrij kil omdat het zo hoog ligt!

Gezamenlijk een busje met chauffeur gehuurd om de omgeving te verkennen. De chauffeur wist nog wel iets interessants, eerst een Karo Batak dorp Linga bezocht, daarna naar een ander dorp waar juist een begrafenis aan de gang was. Dit is een aparte ervaring, in het kort samengevat: Het lijk wordt op een baar met Christelijke tekens zoals kruis etc op het dorpsplein voorgereden door mensen met uiterlijke Moslim kenmerken de gebeden zijn van Christelijke origine en het ritueel feest was puur Animistisch. Eerst zat iedereen nog keurig uitgedost op de vloer maar daarna gingen ze dansen op een vreemd ritme. Waarschijnlijk was de dode een belangrijk persoon want er waren zeer veel mensen. Op mijn vraag of ik het mocht filmen werd enthousiast gereageerd want hoe meer belangstelling des tevredener de dode zal zijn vooral als deze belangstelling wordt vastgelegd.

Bohorok Op weg naar Medan bezoeken we nogmaals een Karo Batak dorp en een rubber en palmolie plantage waar heerlijke Rambutan wordt verkocht. We worden ondergebracht in hotel Darma Deli. In Medan kan je heerlijk Hollands eten. Er rest ons nog èèn trip nl. naar Bohorok naar het Orang-Utan rehabilitation center van het WWF. Vanuit Medan is het 140 km naar Bohorok dus lunchpakketten worden meegenomen Na de lunch moeten we nog even wachten totdat het tijd is de beesten te voeren, het is niet toegestaan buiten de voedertijden de plaats te bezoeken. een smal pad door het oerwoud komt uit bij de rivier de Bohorok waar bewakers je per kano overzetten, Daarna moet je klimmen tegen de helling waar ergens boven tussen het oerwoud een platform is gebouwd. Hier worden de Orang-Utangs door de bewakers gevoerd met cocos melk en bananen. De 1,50 meter grote beesten bengelen op hooguit 2 meter voor je neus, Inmiddels was het beginnen te regenen, tropisch wel te verstaan. Het pad naar beneden was een grote modderrivier geworden en het was maar goed dat we allemaal een stel jongens als drager en hulp bij ons hadden. Pas wel op! er zit tuig tussen ze drukken zo je paraplu achterover en vragen veel te veel geld voor hun diensten.

Wij bedanken onze gids Pauline Muljono, een gezellige tante en bij de hand genoeg om alles voor elkaar te krijgen, zelfs spierpijnen en verzwikte enkels wist ze te behandelen, en de chauffeur en zijn helper die altijd voor ons klaar stonden. De reis duurde 24 dagen en is en blijft onvergetelijk. Men kan dit een natuur cultuur reis noemen.

Back to top

© HotDog Professional 5, 30-9-99 13:44:09, PdeB. All rights reserved