Tunesië Trip

Monastir, Sousse, Tunis | Bardo Museum, Carthago, Sidi Bou Said | Kairouan, Sbeitla, Gafsa, Tamerza, Seldja, Chebika | Touzeur, Chott El Djerid | Douz, El Hamma, Matmata, Gabes | Djerba, Mèdenine, Gabes | Sfax, El-Djem, Monastir, Sousse |

** Click Images to enlarge **

Tunesië of Toenisijja een vakantieland? De mooie brede stranden trekken mij niet echt aan, de kuststrook bij de stranden is vol gebouwd met meestal lelijke hotels waardoor dit gebied in niets afwijkt van andere badplaatsen ter wereld. Indien je Tunesië echt wil zien moet je het binnenland in.
De taal is Arabisch verder wordt er ook Frans gesproken, belangrijke exportproducten zijn: fosfaat, aardolie, olijfolie, citrusvruchten, textiel en dadels, verder wordt het tourisme flink gestimuleerd. De bevolking is vriendelijk hoewel vrouwen vaak worden genegeerd. Als vrouw moet je beslist niet s'avonds en zeker niet alleen de stille buurten in gaan.
De Islam is de staatsgoddienst en de verkoop van alcohol is aan restricties verbonden nl. van 12.00 tot 20.00 uur en op Vrijdag geheel verboden maar ondanks het verbod wordt er enorm veel alcohol geconsumeerd. Drugs zijn streng verboden en een lange straf in een vreselijke gevangenis mag je verwachten bij in bezit hebben of gebruik van drugs.

We starten de reis in Monastir waar we op de luchthaven worden opgepikt door Uranus Tourist Services en waarna via Sousse doorijden naar Tunis. In Tunis bezoeken we de Grote Moskee Jamaa Zitouna (Olijvenmoskee) de theologische hogeschool van Tunis en de medina met de diverse souks. De souks in Tunis zijn ingedeeld naar de aard van de artikelen, zo heb je de schoenen souk, parfum souk etc. Afdingen is hier en eigenlijk overal absoluut noodzakelijk uitgezonderd in de grote warenhuizen. Voor overnachting worden we ondergebracht in hotel Ibn Khaldoun.

Carthago Een bezoek aan het Bardomuseum oorspronkelijk een paleis van vroegere overheersers is zeker de moeite waard. In de zalen bevind zich ook de voormalige harem van het paleis met een prachtige outfit, het herenhuis met wachten in traditioneel uniform, er worden zeer kostbare en oude vondsten tentoongesteld uit de Prehistorie, sacrofagen uit de Punische tijd en de schatten van een oud Grieks schip wat in 1907 werd geborgen voor de kust van Mahdia en een ernorme hoeveelheid prachtige mozaiek-vloeren afkomstig uit het gehele land daterend uit de Romeinse periode. In een zijvleugel zijn ook veel relikwieën uit de Arabische tijd ondergebracht.
Hierna rijden we door naar Carthago dat in 814 BC door de Pheniciërs werd gesticht. Na drie oorlogen kwam Rome in 146 BC aan de macht, dit ging met zoveel gezichtsverlies gepaard dat Cato een Romeins bevelhebber besliste dat Carthago verwoest moest worden. De stad ooit 800.000 inwoners is totaal verwoest, ons rest nog de opgravingen van oude huizen, de beelden en grafstenen uit de diverse cultuurperioden in een mooi openlucht museum.
Vervolgens gaan we door naar Sidi Bou Said een oud hooggelegen zeer schilderachtig zeerovers stadje in de kleuren wit en blauw (beetje Grieks). Door plaatselijke verorderingen, qua onderhoud, blijft het stadje er goed uitzien. We rijden door naar Kairouan voor overnachting in hotel Continental

Sbeïtla Kairouan (karavaan) is een puur Arabische stad en is gebouwd op de kruising van in het verleden belangrijke karavaanwegen. Tevens wordt Kairouan gezien als een heilige stad voor de Islam, er zijn dan ook heel wat moskeen,Sidi Sahbi (Moskee van de bardier) en de Grote Moskee zijn de belangrijkste. Sidi Sahbi is eigenlijk geen Moskee maar een Mausoleum want hier ligt de barbier van de profeet Mohamed begraven. Binnen de muren is Kairouan een vrolijke kleurrijke markt van talloze tapijt verkopers want Kairouan is het centrum van de tapijt industrie. Een bezoek aan de bassins van Aghlabides is de moeite waard, de bassins dateren uit 862 en worden voorzien van water door een aquaduct uit de bergen van Cherichera, de opname capaciteit is 63.000 m2 .

Berber woman Berber housing Op 100km van Kairouan ligt Sbeïtla het Romeinse Sufetula met uitgestrekte ruïnevelden. De opgravingen worden gemarkeerd door de triumfboog van Diocletianus de boog van Antinius Pius en het grote Capitolium en dateren allen uit de vroeg Christelijke periode. Hierna rijden we door naar Gafsa voor overnachting in hotel Maamoun. Vanuit Gafsa huren we een jeep voor een bezoek aan het Tamerza gebergte en de Seldja kloof een mooie tocht door het fosfaat gebied richting Algerijnse grens en het plaatsje Chebika. Een wandeling door de kloof is zeker aan te bevelen en een bijzondere ervaring, de kloof is 15km lang en 150mtr diep en heeft prachtige kleuren, over de berg kom je weer terug in Chebika. Neem wel een plaatselijke gids anders vind je het niet!

Tozeur ligt aan de Chott El Djerid en heeft een opmerkelijke bouwstijl, de stenen zijn alle zodanig gemetseld dat er een patroon ontstaat met schaduwen. In Tozeur bezoeken we de dierentuin met Cola drinkende kamelen gedresseerde schorpioenen en slangen en het museum Dar Cheraiet waar traditionele huisinrichting en kleding wordt getoond . Hierna vertrekken we voor een lange tocht door de Chott El Djerid een zoutmoeras naar Douz. Een bijzondere ervaring die in vroegere tijden niet zonder risico's was, tijdens de tocht zie je soms mooie oases in de lucht hangen soms onderste boven wat in werkelijkheid fata morgana's blijken te zijn. Onderweg worden op diverse plaatsen zandrozen, kristallen en dadels aangeboden. In Douz overnachten we in hotel Toeareg.

Camel drive in the morning Douz is een kleine oase die ligt aan de Sahara, in de vroege morgen bij het opkomen van de zon maken we eerst een kameeltocht. De Berbers willen dat je je omkleed in originele woestijnkleding die je zeker nodig hebt want het is erg koud op de vroege morgen en het zand kan stuiven. Het is een hele ervaring om op een kameel over de gele zandduinen van de woestijn te rijden en de zon zien opkomen. Hierna bezoeken we in El Hamma de plaatselijke markt waarna we doorijden naar Matmata een typisch Berberdorp. De Berbers zijn een onafhankelijk volk dat geen enkele overheersing heeft geaccepteerd. De omgeving van Matmata is gelijk een maanlandschap zeer droog met kraters hier wonen de Troglodyten in holen die zij in de bergen hebben uitgehouwen, een goede bescherming tegen de kou, hitte en vijanden. We rijden door naar Gabes een oase aan de zeekust. Op het plein staan heel veel koetsjes waarmee je een leuke rondrit kan maken door de oase. Voor de overnachting worden we ondergebracht in hotel Oasis

Oasis s'Morgens vroeg vertrekken we voor Djerba een eiland van 28 bij 22km. De geschiedenis gaat terug tot Odysseus de Griekse zwerver op het eiland der Lotuseters en de uittocht der Joden. We varen over met de pont en zien onderweg diverse Dolfijnen spelen rond de boot. De Middenlandse Zee is hier nog vrij visrijk. Er zijn nogal wat Joden achtergebleven op dit eiland en we worden dan ook uitgenodigd de Synagoge Hara Sghira te bezoeken. De inwoners van Djerba zijn een apart soort mensen, zeer zakelijk en hardwerkend en behoren tot een puriteinse conservative richting binnen de Islam nl. de Kharedjieten. Tot de kleding van de vrouwen behoort een grote strooien hoed die meer in Mexico thuishoort dan hier. De markt van Houmt Souk de hoofdstad van het eiland is een vrij toeristische aangelegenheid omdat Djerba een bekende badplaats is. Via de dam gebouwd op een oude Romeinse fundering rijden we terug naar het vaste land voor Mèdenine. Hier bezoeken we de Ghorfa's (een bijzonder soort tongewelven) waar in vroeger tijden handelswaar uit Afrika in werd opgeslagen. De Ghorfa's liggen rond een plein en vormen tezamen een Ksour. Hierna rijden we via Gabes langs de kust naar Sfax voor overnachting in hotel Sfax

aisle in Coliseum In Sfax bezoeken we natuurlijk de souks waarna we doorrijden naar El Djem het oude Romeinse Tsysdrus. Hier staat na Rome het grootste Colosseum ter wereld. In de Romeinse tijd bood dit theater plaats aan 30.000 bezoekers, die hier genoten van de wrede spelen die werden getoond. Het theater is in een uitzonderlijk goede conditie, je kan alles terugvinden, de Leeuwenkooien, drinkbakken etc . Enige uren moet je zeker uittrekken voor dit bezoek.Het is opmerkelijk dat het theater zo goed bewaard is gebleven terwijl van de villa's en badhuizen niets meer is terug te vinden. Hierna rijden we via Monastir door naar Sousse voor overnachting.

Einde rondreis Tunesië
back to top

© HotDog Professional 5, 19-02-01 13:45:59, PdeB. All rights reserved